‘TRAUMA IS THE INVISIBLE FORCE THAT SHAPES OUR LIVES. IT SHAPES THE WAY WE LIVE, THE WAY WE LOVE AND THE WAY WE MAKE SENSE OF THE WORLD.’

Body Remembers
Trauma Therapy (BRTT®)

Trauma Release & Breathwork (TRB®)

Waarom praten over
trauma niet werkt.

Trauma heeft op de eerste plaats invloed op ons lichaam en niet onze geest. Daarom helpt praten over ons trauma ook nauwelijks en moeten we onze lichaamsbeleving gebruiken om het trauma te verwerken. Trauma Release Therapie laat gelukkig zien hoe toegankelijk de natuurlijke veerkracht van ons lijf is en hoe we de ervaring van veiligheid in ons lijf kunnen terugvinden.

Positieve effecten van de BRTT®:
 • Loslaten van oude trauma’s

 • Inzichten in je emoties en gevoelens

 • Beter omgaan met angst, stress en spanning
 • Meer verbinding met je lichaam en meer rust in je hoofd

 • Meer zelfvertrouwen en zelfkennis

 • Algehele ontspanning

 • Vermindert chronische pijnklachten

Wat is BRTT®?

BRTT® is een wetenschappelijk onderbouwde therapie waarbij het lichaam zichzelf herstelt van overweldigende ervaring uit verre of recente verleden door middel van trillingen.

Met de BRTT® kan je op een pure manier, zonder de trauma details te kennen, werken aan je trauma. Je onderbewuste weet het allemaal en dat is waar de genezing en bevrijding gebeurt.

ALS VECHTEN EN VLUCHTEN NIET KAN, RAAK JE BEVROREN

Trauma kan ontstaan als we willen vechten of vluchten maar we nergens naartoe kunnen. Dan komen we in een verlamming terecht, raakt je zenuwstelsel overweldigd en kun je je lichamelijke instincten niet voltooien. Je reptielenbrein wordt actief en verstoort de integratie van je hersenen.

Hoe werkt het

De natuurlijke manier voor je lichaam om overbodige spanning kwijt te raken is door de spieren te laten trillen. Het trillen van je lichaam is een natuurlijk fysiologische fenomeen. In de dierenwereld is dit heel normaal, vaak zie je bij honden, katten en paarden dat ze de stress letterlijk van hun afschudden wanneer er een “aanval” is geweest. Wij mensen onderdrukken het trillen door gewoon door te gaan en niet stil te staan wat het lichaam eigenlijk van je wilt. Of bijvoorbeeld na een ongeval wordt er een kalmerend middel toegediend, waardoor het proces van ‘trauma-van-je-afschudden’ letterlijk wordt verstoord.

Door het trillen te onderdrukken, blokkeer je het natuurlijke loslaat-mechanisme van je eigen lichaam waardoor stress opgeslagen blijft en waardoor je spieren gemakkelijk overspannen of verkrampt raken. Je blijft dus langdurig in een staat van vechten, vluchten of bevriezen.

Met de juiste begeleiding kan je lichaam zichzelf herstellen. De geblokkeerde overlevingsenergie wordt zo op een veilige en geleidelijke manier ontladen. Nadat de effecten van het trauma opgelost zijn en de balans in het autonoom zenuwstelsel hersteld is, kan het oude trauma onder ogen gezien worden als een ervaring uit het verleden zonder dat het zenuwstelsel activeert. Na deze ontlading ervaren mensen vaak een sterke afname van hun klachten.

Trauma Release & Breathwork

Ademen als medicijn voor lichaam en geest

Het belang van ademhalen

Een goede ademhaling is fundamenteel voor je gezondheid. Waar je weken zonder eten kunt, dagen zonder water en slaap, kun je slechts minuten zonder lucht. Jouw ademhaling heeft invloed op zo’n beetje alle processen in je lichaam. Weinig mensen zijn zich hiervan bewust en nemen hun ademhaling gewoon voor lief. En dat terwijl de meeste mensen verkeerd of niet efficiënt ademen. En dat doen we dus zo’n 20.000x per dag!

Maar inademen tijdens bijvoorbeeld een meditatie kan je geest en lichaam naar een nieuw niveau brengen. De ademhaling is een krachtig hulpmiddel als je weet hoe je hem moet gebruiken. Jouw ademhaling is het enige ‘onderdeel’ binnen de parasympatische** processen die we bewust kunnen beïnvloeden. Zou zonde zijn om daar geen gebruik van te maken, toch?!

Wanneer jij bijvoorbeeld de nadruk legt op de uitademhaling en daarbij je ademhaling zo goed als mogelijk richting de buikademhaling brengt, ben jij in staat om zelf jouw lijf naar de rust- en herstelstand te begeleiden.

Als je begrijpt hoe de ademhaling je fysiologie (en dus lichaam) beïnvloedt, zal het duidelijk worden waarom zowel Navy SEAL’S als yogi’s de ademhaling intensief trainen. Elke ademhaling die je neemt, stuurt essentiële informatie naar je hersenen, hart en longen via je autonome zenuwstelsel*.

* Het autonome zenuwstelsel is het deel van het zenuwstelsel dat zorgt voor processen in het lichaam die onbewust verlopen. Het regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in het lichaam, zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk, energieproductie, spijsvertering en stofwisseling. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het sympathisch en parasympatisch deel. Het sympathische deel brengt het lichaam in staat om in actie te komen, **het parasympatische zet het lichaam juist in rust- en herstelstand.

Je ademhaling communiceert via
het autonome zenuwstelsel met de rest van je lichaam

Een langwerpige, soepele ademhaling vertelt je lichaam bijvoorbeeld om te ontspannen (parasympatische zenuwstelsel). Gedurende de rust- en herstel stand zit de ademhaling laag bij de buik en is vertraagd, ons hart gaat rustiger kloppen en ons lijf gaat over op rust en herstel. De ademfrequentie gaat omlaag, hartslag gaat omlaag, het maag-/darmstelsel komt op gang en je kunt zo’n ‘inkakker’ voelen, zoals bijvoorbeeld bij een ‘after-lunch-dip’. Allemaal in functie om rust en herstel te bevorderen. De nadruk wordt hierbij automatisch gelegd op de uitademhaling.

Terwijl een snelle ademhaling je lichaam vertelt dat het wordt achtervolgd door een leeuw, waardoor het vecht-of-vlucht systeem (sympathisch zenuwstelsel) wordt geactiveerd. Gedurende de actie stand zit de ademhaling hoog bij de borst en is versneld, ons hart gaat sneller kloppen om maar te zorgen voor die optimale bloedsomloop zodat onze spieren voorzien blijven van zuurstof. En dat allemaal in functie om direct te kunnen reageren en anticiperen wanneer de omgeving daarom vraagt. De nadruk wordt ook automatisch gelegd op de inademhaling.

Door goed te ademen, leer je toegang te krijgen tot beide scenario’s.

Krijg de controle

“Onze ademhaling beheersen is de controle hebben over ons lichaam en onze geest.”

Naast de fysiologische impact van ademen, is er nog een andere belangrijke reden om je te concentreren op ademen tijdens meditatie: de ademhaling dient als de poort naar bewuste zelfbeheersing.

Terwijl de oer-delen van je hersenen je de hele dag automatisch laten ademen, is je rationele prefrontale cortex ook in staat om de ademhaling onder controle te krijgen. Met andere woorden, ademen is zowel automatisch als autonoom, afhankelijk van of je oplet.

Naast de fysiologische impact van ademen, is er nog een andere belangrijke reden om je te concentreren op ademen tijdens meditatie: de ademhaling dient als de poort naar bewuste zelfbeheersing.

Terwijl de oer-delen van je hersenen je de hele dag automatisch laten ademen, is je rationele prefrontale cortex ook in staat om de ademhaling onder controle te krijgen. Met andere woorden, ademen is zowel automatisch als autonoom, afhankelijk van of je oplet.

“Onze ademhaling beheersen is de controle hebben over ons lichaam en geest.”

Redenen waarom veel

meditatie beoefening rond de ademhaling draait..

 • De ademhaling kan je helpen dingen op een subtieler niveau te ervaren, aangezien het observeren ervan een bepaald niveau van bewustzijn vereist.

 • Door je te concentreren op de gewaarwordingen van de ademhaling, verlaat je je ‘ vertellende geest ‘ en in je fysieke lichaam. Op deze manier stemt het creëren van een relatie met de adem je af op je innerlijke wereld.

“De adem weet hoe hij dieper moet
gaan dan de geest”

We behandelen twee verschillende methoden van ademhalingsmeditatie: rustige ademhaling en bio-energetische ademhaling. We zullen ook enkele variaties van elk behandelen, zodat je de ademhaling op verschillende manieren onder de knie kunt krijgen.

De eerste techniek zal je geest in een staat van diepe ontspanning brengen, terwijl de laatste warmte en energie in het lichaam zal genereren. Het is belangrijk op te merken dat deze een krachtig effect op je kunnen hebben en zelfs een licht veranderde staat van bewustzijn kunnen veroorzaken.

Wanneer is Body Remembers Trauma Therapie

& Breathwork wel of niet geschikt

Niet aanbevolen

BRTT® is niet geschikt bij:
 • Zwangerschap

 • Verslaving aan psychoactieve middelen (soft- en harddrugs)

 • Hoge oogboldruk

 • Hartklachten, te hoge of lage bloeddruk

 • Psychische klachten zoals schizofrenie, psychose en/of epilepsie

Aanbevolen

BRTT® is wel geschikt bij:
 • Chronische pijn en verhoogde spierspanning

 • Slaapstoornissen

 • Chronische vermoeidheid

 • Hoofdpijn en migraine

 • Fibromyalgie

 • Whiplash

 • Concentratieproblemen

 • Depressie

 • Angststoornissen

 • PTSS

 • Hart- en vaatziekten

 • Overgewicht

 • Maag- en darmklachten

 • Stemmingswisselingen

 • Burn-out

Niet aanbevolen*

BRTT® is niet geschikt bij:
 • Antidepressiva of angst-onderdrukkers**

 • Methylfenidaathydrochloride (Ritalin)

 • Slaapmiddelen

 • Bloeddrukverlagers

 • Verdovingsmiddelen

 • Bètablokkers

 • Migraine medicatie

 • Allergie medicatie

 • Hoest remmende medicatie

 • Neussprays (even een weekje mee stoppen)

* = Gebruik je medicatie die er niet tussen staat? Laat dit in het intake formulier weten!

** = Paroxetine (Seroxat), Fluoxetine (Prozac), Citalopram (Cipramil), Mirtazapine Fluvoxamine (Fevarin) en Sertraline (Zoloft), of andere merken en types anti-depressiva en zo ook het kruid Kanna (Sceletium tortuosum) en Valeriaan.

Ben jij de volgende die dit mag ervaren?

Zij gingen je voor

Begeleiding op een zachte en krachtige manier

“Ik heb een Body Remembers Trauma therapy & Teauma Release Breathwork bij Helen ondergaan. Een mooie manier om daar waar je niet over kunt of wilt praten om dat het lichaam te laten doen. Helen begeleidt je op een zachte maar krachtige manier door de sessie heen waarbij je veilig voelt en je kunt overgeven het lichaam zijn werk kan doen. Dankbaar voor haar begeleiding hier in!”

– Raymond Kroes

Niet twijfelen en gewoon doen, je hebt niks te verliezen.

Wanneer de reguliere therapieën niks meer voor je betekenen en wanneer je bijna de handdoek in de ring hebt gegooid, kan Helen nog net wat stapjes extra voor je betekenen. Anders dan de reguliere zorg ga je niet kijken naar symptoom bestrijding. Denk hierbij aan een stukje trauma verwerking etc. Zelf hielp het me erg om open minded in dit traject te stappen zonder teveel te weten van te voren! Niet twijfelen en gewoon doen, je hebt niks te verliezen.

– Linda

Die zachte handen voelden als een bevrijding

“Die zachte handen voelden als een bevrijding. Ik merkte, terwijl Helen aan het behandelen was, dat er vanbinnen van alles begon te werken en de spanning in mijn been, met name de knieholte, weg is. Helen heeft gouden handen! .”

– Liefs van een heel gelukkige patiënte

Trauma Release & Breathwork

Unlock Your True Potential With Life Coaching Services

is een van de veiligste en meest directe manieren om ons lichaam, geest, emoties, en spiritualiteit te verkennen.