En hoe kun je deze pijn eindelijk loslaten? Trauma.. het klinkt zo beladen. En technisch gezien is het dat ook. Maar besef dat ‘trauma’ al kan zijn dat je bijvoorbeeld als kind een keer werd afgewezen door je ouders, of dat je werd gepest op school.

Bloginhoud
Deze blog delen

Laatste update: 29 april 2025

Trauma is iets wat zich diep nestelt in je lichaam, in je spieren, je zenuwen en zelfs in je ademhaling tot op celniveau. Je lichaam onthoudt álles, zelfs wat je geest probeert te vergeten. Die opgeslagen spanning kan zich uiten in rugklachten of een andere vorm van chronische pijn of een gevoel van afgesneden zijn van jezelf en de wereld om je heen.

Maar hier komt het goede nieuws:

Je lichaam weet ook hoe het kan helen. Met lichaamsgerichte traumatherapie, zoals Body Remembers Trauma Therapy (BRTT), kun je die vastzittende stress op een natuurlijke manier ontladen.

Wat is trauma eigenlijk?

‘Trauma is the invisible force that shapes our lives. It shapes the way we live, the way we love and the way we make sense of the world.’

Oftewel: Trauma is de onzichtbare kracht die ons leven vormgeeft. Het vormt de manier waarop we leven, de manier waarop we liefhebben en de manier waarop we de wereld begrijpen.

Een trauma is een ervaring die zó heftig, onverwacht of overweldigend was, dat je lichaam geen kans kreeg om gepast te reageren. Denk aan vluchten, vechten of bevriezen. Die energie blijft hangen in je lichaam. En zeker als je jong was, wordt het diep in je lijf opgeslagen.

Het gevolg?

Je gaat overleven in plaats van leven. Je lichaam staat continu in de ‘aan’-stand. Je voelt je onveilig, raakt de verbinding met jezelf kwijt en ontwikkelt fysieke klachten die niemand echt begrijpt.

Voorbeelden van trauma’s zijn:

Medisch trauma – zoals letsel na een ongeluk

Emotioneel/psychologisch trauma – zoals verlating, mishandeling, langdurige stress, pestgedrag, afwijzing

Intergenerationeel trauma – trauma dat via je familie is doorgegeven

Systemisch/collectief trauma – zoals oorlog, natuurrampen of pandemieën

Wat doet trauma met je lichaam?

Wanneer je iets heftigs meemaakt en je lichaam niet in actie kan komen (vechten of vluchten), dan wordt die energie bevroren.

Letterlijk.

En hoewel je je het misschien niet meer bewust herinnert, je lichaam herinnert het zich wél. Je zenuwstelsel blijft hyperalert, alsof er ieder moment gevaar dreigt. Verbinding wordt bescherming. Rust wordt stress. Ontspanning wordt onveilig.

Om uit te leggen hoe trauma wordt opgeslagen, gebruik ik onderstaand voorbeeld.

Stel je voor:

Je lichaam is net een huis met allemaal kamers. In elke kamer kun je iets opbergen: blijdschap, verdriet, spanning, rust… alles krijgt een plekje.

Nu gebeurt er iets wat je heel spannend, verdrietig of eng vindt, iets wat in ieder geval buiten jouw controle ligt. Bijvoorbeeld dat iemand boos op je wordt, of je je alleen voelt, of dat er iets gebeurt wat je niet goed begrijpt. Je lijf schrikt.

Je bewuste hoofd snapt het misschien nog niet helemaal, maar je onderbewuste hoofd en vervolgens je lichaam denken: “Oei! Gevaar! Ik moet je beschermen.”

Dus het zet alles op slot, alsof je de deur van een kamer snel dichtdoet en het licht uitzet.

De spanning die je voelde, wordt dan in die kamer opgeslagen. Niet omdat je iets fout doet, maar omdat je lijf denkt dat het je daarmee helpt.

Maar als je later niet teruggaat naar die kamer om even goed te kijken wat er nog ligt, dan stapelt het zich op.

En op een gegeven moment raakt je huis een beetje vol. Je krijgt last van druk, van stress, of zelfs van pijn. Maar je weet misschien niet eens meer waarom.

Trauma is dus eigenlijk oude spanning die je lichaam ergens heeft opgeborgen, omdat het toen geen tijd of veiligheid voelde om het los te laten. Daarnaast wilt het je behoeden en beschermen voor eventueel gevaar in de toekomst.

Hoe weet je brein dan eigenlijk dat je in gevaar bent?

Je brein is als een super alerte waakhond die de hele tijd checkt: “Ben ik hier veilig, of is er gevaar?”

Zodra het iets oppikt dat onveilig voelt, een geluid, een blik van iemand, een herinnering, of zelfs alleen al spanning in een gesprek, drukt het op de alarmbel.

Dat gebeurt via je autonome zenuwstelsel, en de polyvagaal theorie legt uit hoe dat werkt.

Een vleugje uit de Polyvagaal theorie

Je hebt 3 ‘standjes’:

1. Rust & verbinding (ventrale vagus*):

Je voelt je veilig, verbonden, helder en rustig. Je lichaam is ontspannen.

2. Vechten of vluchten (sympathisch):

Je brein zegt: “Actie! Wegwezen of verdedigen!” Je hartslag gaat omhoog, spieren spannen aan, klaar voor actie.

3. Bevriezen / afsluiten (dorsale vagus*):

Als vechten of vluchten geen optie is, dan trekt je lijf zich terug. Je kunt je verdoofd, moe of afgehaakt voelen.

*De Nervus Vagus, ook wel de zwervende zenuw genoemd, is de tiende hersenzenuw en de langste zenuw in het autonome zenuwstelsel. Hij loopt van de hersenen via de nek, door de borstkas en eindigt in de buik. De nervus vagus speelt een cruciale rol in de controle van verschillende automatische lichaamsfuncties. Verdere uitleg wordt te veel voor in dit blog.

Hoe ontstaat die link tussen trauma en rugklachten nou eigenlijk?

Als je lichaam een keer of vaker in standje ‘gevaar! is gegaan, maar je hebt die stress of emotie niet af kunnen maken of ontladen (bijvoorbeeld omdat je moest doorgaan, of het was niet veilig om te voelen)…

…dan blíjft die spanning ergens ‘plakken’ in je lijf.

En je rug, vooral de onderrug, schouders en nek, zijn plekken waar je lichaam die spanning heel makkelijk opslaat.

Waarom?

Omdat dit de gebieden zijn die zich automatisch aanspannen als jij je bedreigd voelt. Je trekt letterlijk samen. Alsof je jezelf wilt beschermen of onzichtbaar maken.

En als dat langdurig gebeurt dan ontstaan er klachten. Denk aan:

• Zeurende, vage rugklachten die telkens terugkomen

• Een gevoel van ‘vastzitten’ in je lichaam

• Alsof je spieren niet meer kunnen ontspannen

• Pijn die erger wordt als je onder druk staat of moe bent

Wetenschappelijk gezien:

Je spieren, bindweefsel (fascia) en zenuwstelsel slaan die activatie op.

• De psoas-spier, die diep in je bekken ligt, speelt hierbij een centrale rol. Deze spier wordt ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd omdat die direct reageert op angst, stress en trauma.

• Uit studies blijkt dat mensen met trauma een overactief sympathisch zenuwstelsel hebben, én verhoogde spierspanning in de rug, nek en schouders (bron: Scaer, 2001; van der Kolk, 2014).

Dus ook al weet je brein rationeel dat je nu veilig bent… je lichaam heeft het ‘boek’ nog niet dichtgeslagen. Je rug vertelt eigenlijk een verhaal dat je nog niet helemaal hebt kunnen verwerken.

En daar zit de sleutel:

Door de opgeslagen spanning en emoties op een veilige manier los te laten, kan je rug eindelijk ontspannen. Niet even tijdelijk, maar diep van binnenuit.

Dieren trillen hun trauma los. Wij mensen zijn het verleerd.

Dr. Peter Levine ontdekte in de jaren ’70 dat dieren geen trauma’s ontwikkelen zoals wij dat doen.

Een antilope die ontsnapt aan een jachtpartij, trilt over haar hele lijf en rent daarna weer verder, vrij en kalm. Mensen hebben dit natuurlijke ontladingsmechanisme óók. Alleen… wij hebben geleerd om niet te trillen. Om door te zetten. Om ons sterk te houden. En daarmee blokkeren we ons eigen herstel.

Het gevolg?

Ons lichaam raakt overspannen. We belanden in een staat van overleven. En dan ontstaan er klachten.

 

Hoe kun je trauma, en daarmee ook jouw rugklachten, loslaten?

Een krachtige manier om trauma op te ruimen, is via Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®). BRTT® is een wetenschappelijk onderbouwde therapie waarbij het lichaam zichzelf herstelt van overweldigende ervaring uit verre of recente verleden door middel van trillingen. Deze worden opgewekt via beweging en het activeren van de psoas-spier, die toegang krijgt tot diepe opgeslagen stress.

Met de BRTT® kan je op een pure manier, zonder de trauma details te kennen, werken aan je trauma. Je onderbewuste weet het allemaal en dat is waar de genezing en bevrijding gebeurt.

Bij welke klachten helpt BRTT® nog meer?

• Chronische pijn en verhoogde spierspanning

• Slaapproblemen

• Fibromyalgie

• Whiplash

• PTSS en angststoornissen

• Burn-out

• Hoofdpijn, migraine

• Maag- en darmklachten

• Moeite met concentratie

• Emotionele blokkades

• Spanningen in bekkenbodem of libido

Wat levert BRTT® op?

Na het loslaten van trauma ervaar je:

🔸 Minder pijnklachten;

🔸 Meer energie;

🔸 Betere slaap;

🔸 Rust in je hoofd;

🔸 Meer lichaamsbewustzijn;

🔸 Veiliger voelen in contact met anderen;

🔸 Meer zelfvertrouwen;

🔸 Een hernieuwde connectie met jezelf;

🔸 En meer van zulke positieve bijwerkingen.

Het begin van een nieuw verhaal

Je lichaam is wijs. Alles wat je meemaakte — hoe groot of klein — heeft het opgeslagen met een reden. Maar wat ooit nodig was om te overleven en wat als oplossing diende, dient je nu niet meer en mag je loslaten.

Body Remembers Trauma Therapy® helpt je om die oude overlevingsenergie te ontladen, zodat jij weer kunt leven in plaats van overleven.

Ben je klaar om jouw rugzak lichter te maken en weer ruimte te voelen in je lijf en leven?

Je hoeft dit niet alleen te doen. Wil jij ontdekken wat jouw rugpijn je écht probeert te vertellen en hoe je jouw pijn bij de kern aanpakt? Doe dan nu de gratis Pijntest en krijg direct inzicht in wat jouw lichaam nodig heeft.

>> Klik hier om de Pijntest te doen! <<

Of wil je liever meteen persoonlijk advies?

📩 Stuur me een bericht of plan een Gratis Adviesgesprek in!

>> Klik hier om een Gratis Adviesgesprek in te plannen <<

Wil je graag meer gratis tips ontvangen van Vrij van Pijn Zijn?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wellicht vind je dit ook interessant

  • Onderliggende spanningen: emotie en trauma

    Hoe zorgt trauma voor aanhoudende rugklachten?

  • Mind body connectie

    Stress: Je beste vriend, je grootste vijand, of allebei?

  • Onderliggende spanningen: emotie en trauma

    Wat je móét weten over rugpijn oplossen

  • Onderliggende spanningen: emotie en trauma

    Waarom pijn geen vijand is, maar een boodschap van je lichaam

  • Voeding, suppletie en gezonde leefstijl

    9 Dagelijkse gewoonten die je leven veranderen (maar die niemand je vertelt)