Waarom oefeningen alleen niet genoeg zijn en wat wél werkt. Herken je dit? Je hebt al maanden of zelfs jaren last van rugpijn. Je hebt fysiotherapie geprobeerd, oefeningen gedaan en misschien zelfs pijnstillers geslikt. Maar telkens komt de pijn terug...

Bloginhoud
Deze blog delen

Laatste update: 10 april 2025

Misschien is je verteld dat je ermee moet leren leven. Maar wat als ik je vertel dat rugpijn niet alleen fysiek is? Dat er een manier is om echt pijnvrij te worden – maar dat het iets anders vraagt dan alleen oefeningen?

Inmiddels kennen mensen, die mij al langer volgen, mijn verhaal.

Van een leven met iedere dag pijn, met een mooie stempel genaamd fibromyalgie, een scoliose en allerlei onuitspreekbare namen voor al die ontstekingen in mijn lichaam. Niet te vergeten de woorden ‘leer er maar mee leven’.

Naar een leven:

ZONDER pijn

ZONDER medicatie

Met MEER energie

Met MEER geluk

Met MEER (zelf)liefde

Met MEER rust

Een hele zoektocht, met tegenslagen & met een enorme innerlijke strijd. Maar o o o wat was die strijd het waard!

De huidige medische wereld kon mij niet verder helpen. Ik moest maar leren omgaan met die pijn en mijn leven daarop aanpassen. En als het aanpassen niet wilde lukken: ‘Dan pak je toch extra pijnmedicatie?’. Maar de vraag ‘Wat is de oorzaak van mijn pijn?’ of ‘Waar komt mijn pijn vandaan?’ Daar kon niemand mij antwoord op geven..

Ik voelde me steeds weer opnieuw die lastige patiënt, die het nergens mee eens was. Die continue de discussie aanging met de professional (want ja, mijn achtergrond is fysiotherapeut en ik wist wel het een en ander. Maar die discussies werden écht níét gewaardeerd!).

Goed.

Genoeg daarover.

Verder naar: Denken in mogelijkheden.

Wat was dan wél die oplossing?

Ik heb ontdekt dat het lichaam uit zoveel meer bestaat dan alleen het zichtbare, het meetbare. De connectie van body en mind is er. En hier kun je

Niet.

Om.

Heen.

In veel gevallen komen langdurige (pijn)klachten namelijk door onbewust onderdrukte emoties welke op de achtergrond aanwezig blijven in onze hersenen. Deze zorgen voor een verhoogde weefselspanning in het lichaam met gevolg tot een verminderde doorbloeding. Verminderde doorbloeding leidt tot zuurstoftekort en weefselirritatie met pijn en minder beweging tot gevolg. De natuurlijke reactie op pijn is het aanspannen van spieren waardoor de doorbloeding opnieuw minder wordt. Zo is de cirkel weer rond.

Ik ben aan de slag gegaan met die onbewust onderdrukte emoties en daarnaast met het begrijpen van mijn onderbewuste brein en hoe deze eigenlijk gegevens opslaat. Want hoe kan het dat mijn lichaam ineens op standje vechten/vluchten slaat, terwijl bijvoorbeeld een ander persoon daar in een zelfde situatie helemaal geen last van heeft?

Het antwoord ligt in een cruciaal systeem dat vaak over het hoofd wordt gezien: je zenuwstelsel en de manier waarop jouw onderbewuste brein informatie opslaat. Rugpijn is namelijk niet alleen een mechanisch probleem van spieren en gewrichten, maar een signaal van je lichaam dat je zenuwstelsel overbelast is. En als je dat niet aanpakt, blijft je lichaam in een vicieuze cirkel van spanning en pijn vastzitten.

De verborgen oorzaak van rugpijn: jouw zenuwstelsel

Je zenuwstelsel bepaalt hoe jouw lichaam reageert op stress, pijn en spanning. Wanneer je onder (onbewuste) stress staat, schiet je lichaam in de fight-flight-freeze-modus. Dit gebeurt automatisch, zonder dat je het doorhebt. Spieren verkrampen, je ademhaling verandert en je lichaam blijft in een staat van verhoogde paraatheid. Als deze spanning zich opbouwt en niet wordt gereguleerd, vertaalt het zich fysiek – vaak in de vorm van rugpijn.

Klinkt als ver van mijn bed show?

Snap ik!

Hoe ik de rol en invloed van emoties op het lichaam uitleg is met onderstaand voorbeeld:

Ik weet nog goed dat ik als kind en tiener het verschrikkelijk vond om voor een groep te moeten spreken, te denken aan een spreekbeurt, een presentatie, het verdedigen van mijn scriptie, noem maar op. Vaak had ik al een week van te voren het gevoel dat mijn darmen compleet van slag waren. Hoe sneller dé dag naderde, hoe meer last ik kreeg. En als het dan zover was en ik stond daar voor die groep, dan had je net zo goed een tomaat neer kunnen zetten, je zag geen verschil. En dan heb ik het nog niet over de zweetvijvers onder de oksels.. Mijn god wat vond ik dit naar!

Terug naar de emoties: Want wat gebeurt nu in zo’n situatie? De emoties die ik voelde (of beter gezegd niet wilde voelen), waren bijvoorbeeld faalangst, zenuwachtig zijn of niet goed genoeg voelen. Mijn lichaam zet dit gevoel om in lichamelijke reacties. Dit zijn relatief gezien nog ‘milde’ emoties. Kun je je dan ook voorstellen dat wanneer het over veel zwaardere (pijnlijke) emoties gaat, dat jouw lichaam als afleidingstrategie een ergere pijn inzet om maar niet te hoeven voelen?!

Wetenschappelijke achtergrond over het ontregelde zenuwstelsel

Studies tonen aan dat chronische rugpijn vaak geen structurele oorzaak heeft (zoals een hernia of slijtage), maar te maken heeft met neuroplastische pijn – pijn die ontstaat door een ontregeld zenuwstelsel. [Bron: Moseley & Butler, 2017 – Explain Pain]. Dit betekent dat het oplossen van je rugpijn niet alleen gaat om het versterken van spieren, maar ook om het ‘herprogrammeren’ van je zenuwstelsel en onderbewuste brein.

Dus: blijf je in een staat van stress en spanning? Dan kunnen oefeningen weinig uithalen. De spanning blijft terugkeren.

Wat kun je wél doen?

3 Direct toepasbare oefeningen om je rugpijn bij de kern aan te pakken

1. Onderbreek de stresscyclus met lichaamsgerichte ontlading*

Je lichaam heeft spanning los te laten om te kunnen herstellen. Dit doe je door lichaamsgerichte oefeningen die je zenuwstelsel resetten, zoals:

• Trillen en schudden: Je lichaam ontlaadt natuurlijke spanning door beweging. Probeer 2 minuten bewust je benen of armen te schudden. Dit activeert het parasympatische zenuwstelsel, wat ontspanning stimuleert. Klinkt gek? Kijk eens naar de dierenwereld. Wanneer jouw hond een stressvol moment achter de rug heeft, schudt hij/zij dit nadien letterlijk van zich af. Toch niet zo gek he 😊

• Diepe, trage ademhaling: Leg een hand op je buik en adem in via je neus (4 seconden), houd vast (7 seconden) en adem langzaam uit (8 seconden). Dit verlaagt direct de spanning in je lichaam.

*Dit is geen quick fix. Net als dat jij je kracht en conditie hebt te onderhouden als je een bepaald niveau wilt blijven halen, zul je ook jouw zenuwstelsel moeten onderhouden om de spanning laag te houden. Herhaling doet wonderen!

2. Herken en doorbreek je ‘pijn-triggers’

Veel mensen met rugpijn hebben vaste patronen waarin hun pijn verergert. Dit zijn vaak niet alleen fysieke houdingen, maar ook mentale en emotionele triggers.

• Vraag jezelf af: Wanneer is mijn rugpijn het ergst? Is het na een stressvolle werkdag? Bij bepaalde emoties? Bij bepaalde personen? Of anders?

• Schrijf patronen op en probeer ze bewust te doorbreken, bijvoorbeeld door op zulke momenten even te bewegen, je ademhaling te vertragen of jezelf toe te spreken met rustgevende woorden.

3. Stop met wachten tot je ‘het verdient’ om te ontspannen

Veel mensen met chronische pijn hebben een diepgewortelde overtuiging dat ze ‘eerst hard moeten werken’ voordat ze mogen ontspannen. Maar rust is geen luxe, het is een basisbehoefte. Jouw telefoon heb je ook op te laden, met een lege accu ben je immers niet bereikbaar.

Plan elke dag bewust 5 tot 10 minuten in waarin je niks hoeft. Geen telefoon, geen taken – alleen zijn met je lichaam en ademhaling. Dus nee, ook niet netflixen of scrollen. Echt even NIKS zodat zelfs jouw brein even niet hoeft te werken om informatie op te slaan.

• Oefen het voelen** van ontspanning: Scan je lichaam en let op subtiele veranderingen in spanning.

** Voelen? Hoe doe ik dat? Ga eens zitten of liggen en sluit je ogen, leg je linkerhand ontspannen naast je neer en ga met je aandacht naar jouw rechterhand. Maak met je rechterhand eens een stevige vuist en houdt dit 10 seconden vast. Leg vervolgens ook jouw rechterhand ontspannen naast je neer. Merk nu eens het verschil op tussen jouw linkerhand en rechterhand. VOEL je dat?

Deze gewoonten helpen je zenuwstelsel om van overleven naar herstel te schakelen. En dát is een essentieel onderdeel wat je nodig hebt om je rugpijn blijvend aan te pakken.

De waarheid over rugpijn: Actie is nodig – en jij hebt de regie

Rugpijn is geen fout van je lichaam. Het is een boodschap. Als je blijft negeren wat je zenuwstelsel nodig heeft, dan zal je lichaam blijven schreeuwen – en op een dag nog harder dan nu.

Je hoeft dit niet alleen te doen. Wil jij ontdekken wat jouw rugpijn je écht probeert te vertellen en hoe je jouw pijn bij de kern aanpakt? Doe dan nu de gratis Pijntest en krijg direct inzicht in wat jouw lichaam nodig heeft.

>> Klik hier om de Pijntest te doen! <<

Of wil je liever meteen persoonlijk advies?

📩 Stuur me een bericht of plan een Gratis Adviesgesprek in!

>> Klik hier om een Gratis Adviesgesprek in te plannen <<

Wil je graag meer gratis tips ontvangen van Vrij van Pijn Zijn?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wellicht vind je dit ook interessant

  • Mind body connectie

    Stress: Je beste vriend, je grootste vijand, of allebei?

  • Onderliggende spanningen: emotie en trauma

    Wat je móét weten over rugpijn oplossen

  • Onderliggende spanningen: emotie en trauma

    Hoe zorgt trauma voor aanhoudende rugklachten?

  • Voeding, suppletie en gezonde leefstijl

    9 Dagelijkse gewoonten die je leven veranderen (maar die niemand je vertelt)

  • Onderliggende spanningen: emotie en trauma

    Waarom pijn geen vijand is, maar een boodschap van je lichaam